2017. szeptember 25., hétfő

Vendégtanulónk: Etki Namuk

Milyen előnyei lehetnek annak, ha valaki külföldön tölt huzamosabb időt, ráadásul diákként? Magabiztos nyelvtudást szerezhet, új embereket, új szokásokat, új kultúrát ismerhet meg, más típusú oktatási módszerekkel találkozhat, valamint  az idegen környezetben fejlődhet a problémamegoldó képesség, önállóbb és ezáltal magabiztosabb is lehet az ember. Kecsegtető, nemde? Te bele mernél vágni? Ebben a tanévben két vendégtanulónk is van külföldről. Egyikük Etki Namuk Törökországból érkezett az AFS keretében, Kocséron lakik egy befogadó családnál, és bár már országában elvégezte a középiskolát, valamint a 18. életévét is betöltötte, nálunk a 10.a osztállyal tölti mindennapjait. Vele készített interjút Szigetvári Krisztina.
Talán kezdjük ott, hogy mi is az AFS? A világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete, egy olyan nonprofit szervezet, amely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget. Az AFS olyan programokat kínál diákok számára, melyek külföldön 3-tól 11 hónapig terjedő tanulást és tartózkodást tesznek lehetővé. A programok idejére a fiatalok fogadó családoknál kerülnek elhelyezésre és életkoruknak megfelelő iskolába járnak. Több mint 80 ország közül választható célország, mivel az AFS nemzetközi szervezetében a világ minden kontinensén vannak partner tagországok. 

Mesélj egy kicsit magadról! Mik a legfontosabb dolgok, amiket érdemes tudni rólad?
A nevem Etki Namuk, 18 éves vagyok és Törökországból jöttem. A szabadidőmben szeretek úszni, biciklizni, filmeket és sorozatokat nézni, zenét hallgatni.
 
Mi a véleményed Törökországról? Mi az, amit kedvelsz és amit kevésbé szeretsz az országodban?
Az emberek kedvesek, barátságosak és segítőkészek, az ételeink pedig nagyon finomak. Nem szeretem, hogy néhány városban mindig nagyon nagy a tömeg – az enyémben nem, de Isztambul például nagyon zsúfolt és forgalmas.

Mi a véleményed Magyarországról, és miben különbözik a mi országunk a tiédtől?
Szeretem Magyarországot. Nem igazán különbözik Törökországtól, ezért nincsenek nehézségeim. Az emberek nagyon kedvesek, a viselkedésük hasonló. Egy különbség, amit észrevettem az lenne, hogy a magyarok általában nem esznek zöldségeket. Egy másik dolog pedig az, hogy életemben először Magyarországon láttam malacokat, mert a mi országunkban egyáltalán nincsenek.

Tapasztaltál itt valami olyasmit, ami különös volt számodra a kulturális különbségekből adódóan?
Igen. Törökországban ha busszal utazunk mindig elvesszük a táskánkat a mellettünk lévő ülésről, hogy a felszálló emberek helyet foglalhassanak, ha szeretnének. Itt az emberek általában otthagyják a táskájukat, amikor új utasok szállnak fel. Az is furcsa volt nekem, hogy a magyarok néha egész nap csak pékárukat esznek.
Tudnál mesélni egy kicsit a törökországi iskolarendszerről? Mik a legfőbb különbségek a te iskolád és a miénk között?
Nálunk minden osztálynak van egy terme, ahova a szünetekben is bemehetünk. Szerintem ez jobb így, mert több szabadidőnk van az órák között, hiszen nem kell folyton teremről teremre járni. Nálunk van az iskolában ebédlő is, bár ez nem mindenhol van így Törökországban. Az órák fél kilenckor kezdődnek, és 15.40-kor érnek véget. Az ebédszünet 11.40-től 12.30-ig tart. Minden nap nyolc óránk van, általános iskolában viszont csak hat. Az órák 40 percesek, a szünet pedig 10 percig tart.

Miért akartál részt venni ebben a cserediákprogramban? Vettél már részt korábban is ilyesmiben? Miért pont Magyarországot választottad?
Őszintén szólva nem volt túl sok választási lehetőségem. Soha nem jártam még külföldön ezelőtt, szóval ez számomra az első alkalom, de sok helyre szeretnék majd eljutni a jövőben. Szeretném beutazni az egész világot és barátokat szerezni, ezért úgy gondoltam, kezdhetném akár Magyarországgal is.

Mi szeretettel fogadtuk Etki-t és segítünk neki a beilleszkedésben. Szólítsátok meg ti is bátran, ha találkoztok vele a folyosón. Biztos szívesen beszélget majd veletek!



AZ INTERJÚ ANGOLUL:

Tell me a little bit about yourself. What are the most important things to know about you?
My name is Etki Namuk, I’m 18 years old and I’m from Turkey. I like swimming, bike riding, listening to music and watching movies or TV series.

What do you like and dislike about your country?
I like that people are really friendly and helpful and that our food is very delicious. I don’t like that some cities are very crowded – my city isn’t, but for example in Istambul there’s always heavy traffic.

What do you think about Hungary and in what ways is our country different from yours?
I love Hungary. People here are really friendly and I think Hungary is not very different from Turkey so I don’t have a lot of difficulties. The behavior of people is similar as well. One difference I noticed is that Hungarian people don’t really eat vegetables and that in Turkey there are no pigs, so the first time I saw pigs was in Hungary.
           
Did you experience anything here that was unusual to you because of the cultural differences?
Yes. When we travel by bus people pick up their bags from the seat next to them when other passengers want to sit down, but in Hungary people never seem to do that. Also we eat three meals a day but Hungarian people often just eat pastries.

What is the school system like in Turkey? How is it different from our school and what do you like and dislike about both of these systems?
In our school we have one classroom for every class and they are open during the breaks. I think this is better because we have more time do do whatever we want and we don’t have to go from room to room. Also we have a school canteen, but not every school in Turkey does. School usually starts at 8.30 and ends at 15.40, but there is a lunchtime between 11.40 and 12.30. We have eight lessons every day, but in primary school we have six. One lesson is 40 minutes long and we have 10 minute breaks.

How did you decide that you’re going to come here and be an exchange student? What did you expect and what experiences do you have so far with being here? Have you ever done something like this before?
I didn’t have many choices to be honest. This is the first country I travelled to so it’s my first time, but I want to go to a lot of places in the future. I just want to travel around the world and make friends, and I thought I could start with Hungary.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése