2018. május 29., kedd

A Torricelli-féle kísérlet vízzel

Mari László tanár úr beszámolója a nem mindennapi kísérletről: 
A légköri nyomás meglétét Galilei tanítványa, Torricelli itáliai fizikus 1643-ban bizonyította. 1 méter hosszú egyik végén zárt üvegcsövet higannyal töltött meg, majd higannyal teli edénybe állította. Tapasztalta, hogy a csőben 76 centiméter magasságig marad meg a higany, amelyet a légnyomás tart meg. Manapság a kísérletet higannyal nem szívesen ismételjük meg, mert a higany gőzei mérgezőek, és ha kiömlik, a cseppecskéit szinte lehetetlen összeszedni.Vízzel pedig azért nehéz bemutatni, mert a 13-szor kisebb sűrűségű folyadékból a légnyomás csaknem 10 méteres oszlopot tart meg.
Fizikaórán a 7.a osztályos tanulókkal akciókísérlet keretében először sikerült a gimnáziumban a vizes Torricelli-kísérletet megvalósítani. Csodálatos épületünk kínálta a lehetőséget, mert a 2. emeleti ablak párkánya 11,2 m magasságban van. A gyerekekkel az udvari csapnál megtöltöttünk egy olyan 10 m hosszú öntöző csövet, amelynek a végét 1 méter hosszan átlátszó csővel toldottuk meg. A cső szabad végét gumidugóval zártuk le, majd a csapról leválasztott végét vízzel teli vödörbe fordítottuk. Azután a 2. emeleti ablakból leengedett kötélen az átlátszó csővéget felhúztuk. A várt 9-10 méteres magasságban az átlátszó szakaszon megpillanthattuk a vízszintet. Ezt az udvarról binokuláris távcsövekkel néztük, de a derékszögben megtörő épületrész második emeleti ablakaiból szabad szemmel is jól látszott.
Köszönöm fizikatanár kolléganőm Faragóné Kmecs Lilla és rendszergazdánk Lencsés Tamás mérnök úr kísérletünk elvégzéséhez nyújtott segítségét.
Íme egy rövid videós összefoglaló a kísérletről: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése