2018. március 6., kedd

Hitben erős fiatalok

Mit jelent egyházi fenntartású középiskolába járni? – kapjuk meg a kérdést sokszor. Szerintünk itt a lelkünkkel is törődnek, nem csak az értelmi képességeinkkel. A keresztény értékrend megismerése, elsajátítása javítja a  hozzáállásunkat a tanuláshoz, a munkához, szüleinkhez, tanárainkhoz és diáktársainkhoz. Megismerhetjük a legfontosabb útmutatásokat a Bibliából. Valljuk, hogy akinek hite van, van önbizalma, van reménye, van jövője. De nemcsak a hittan órákon, Istentiszteleteken és csendesnapokon kaphatunk lelki töltetet, hanem a felekezeti ifjúsági alkalmakon is. Ebben a bejegyzésben megismerkedhettek a református és katolikus ifivel.

Református ifi
Sok mindenre nincs idő a suliban. Sok kérdés marad megválaszolatlanul, sok feszültség gyűlik fel, sokszor nem értenek és hallgatnak meg és sok poént nem lehet elsütni. Ráadásul nem csak az iskolában van ez így. Ezért is szoktunk pénteken 15:00-kor a gimi kolijában találkozni, hogy minderre legyen időnk. Legyen időnk magunkra figyelni, egymást meghallgatni, felszabadulni és fellélegezni egy kicsit, tudatosítani az eseményeket, elmondani hogy mit gondolunk, érzünk, és meghallgassuk egymást.
Egy ifisünk így fogalmazta meg: „Mit is jelent ifisnek lenni? Az ifi maga a Társaság. Ahová bármikor mehetsz, nyitott szívvel fogadnak, ahol közvetlen személyek vesznek körül, ahol nem ítélnek el, ahova nem kell minden egyes alkalommal elmenned, hanem amikor kedved van, és úgy érzed, most ott a helyed. Az ifi maga a szeretet otthona, ahova nem éri meg nem elmenni. Légy te is ott pénteken, légy velünk!”
Péntekenként szoktunk találkozni, és nyaranta táborozni is szoktunk. Vagy a Csillagponton veszünk részt, vagy saját szervezésű táborban kalandozunk. Idén Visegrádra megyünk, hogy felvértezzük magunkat. Bármelyik pénteken nyugodtan nézz be hozzánk, a koliba (Széhenyi tér 4.), vagy jelentkezz a táborunkba Sípos Péter tanár úrnál!

A katolikus ifjúsági hittan csoportról és a foglalkozásokról Csapó Kinga 11.a osztályos tanuló mesélt Veréb Istvánnak.

Mi is az IFI hittan? 
Egy olyan foglalkozás, ahol a diákok játékosan és önfeledten kerülhetnek közelebb Istenhez. Személyes tapasztalatom szerint nagyon jó az, hogy van egy hely, ahol egy kicsit magunkba szállhatunk és szükségem van arra, hogy egy nehéz hét után, kötetlenül tudjak beszélgetni, akár egyedül akár csoportosan. Idén kezdtem el komolyabban járni, mivel úgy érzem, hogy a sok fáradalom és nehézség mellett van egy hely ahol bizalommal fordulhatok bárkihez a csoporton belül. 
Kik vehetnek részt ezen az alkalmon? Ez vallásfüggő?
Nem, Nagy Anett néni és Nagy István bácsi bármilyen felekezetű személyt szívesen vár, aki komolyan veszi ennek az "órának" a témáit és elkötelezett valamilyen szinten a hitében. 
Szoktatok programokat szervezni? Milyeneket?
Természetesen, gyakran az ifi csoport adja a karácsonyi műsort, amely nagyon látványos és sikeres szokott lenni. Nyaranta mindig szerveznek egy tábort, amely általában a Balatonnál van és itt 5 napon keresztül a főzés, fürdés, és a sok más kikapcsolódás mellett minden este egy csoportos beszélgetést tartunk, ami által közelebb kerülünk Istenhez. Volt már példa arra is, hogy külföldi utakra is sor került, például a római és lengyelországi út, amelyen én sajnos nem tudtam részt venni.
Hogy néz ki egy ifis alkalom?
Ha mindenki megérkezett, az elején általában énekléssel kezdjük meg az ifi hittant, majd különböző témákat fejtünk ki. A komolyság mellett persze a szórakozásra is sor kerül, ami lehet filmezés és játék is. Jó hangulatban telnek az ottani órák, csak ajánlani tudom.
Mikor vannak ezek az alkalmak? Vannak olyan különleges időpontok amikor nincs Ifi?Általában minden szombaton hat órakor kezdődik a Katolikus Plébánián. Igen vannak, iskolai szünetek, előre bejelentett okok miatt maradhat el. Persze nem kötelező minden alkalmon részt venni, ha van fontosabb elfoglaltsága az embernek.

1 megjegyzés: