2018. május 17., csütörtök

Szerves kémia flashmob

A 9.d osztályos szakgimnáziumi tanulók komplex természettudomány tantárgy keretében tanulják a kémia és a fizika legfontosabb fejezeteit. Elvárás, hogy az ismeretek megszerzése változatosan és élményszerűen történjen. 
A szerves kémia részben Mari László tanár úr vezetésével először hagyományos tantermi módszerekkel ismerkedtek a legfontosabb szerves anyagokkal, molekulákkal. Ezt követően a molekulákat géptermi foglalkozáson Avogadro molekulamodellező program segítségével mind megépítették. 
A felsorolt előzmények után május 16-án került sor egy tornatermi foglalkozásra, ahol maguk a diákok voltak az atomok, és megformálták a tanult molekulák konstitúciós képletét. Az atomok jelzésére a kémiai modelleknél megszokott színeket alkalmazták. Vagyis előre megbeszélték, hogy ki hoz fekete, piros, fehér vagy kék pólót.
A tanulóknak sikerült megformálni többek között a következő molekulákat: metil-alkohol, etil-alkohol, glikol, glicerin, éter, aceton, hangyasav, ecetsav, metil-amin. Az sikeres formációkról fényképfelvétel készült. A Grónai Szabina által készített képek nézegetése is alkalmas későbbi tanulásra, ismétlésre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése