2017. november 25., szombat

Könyvtárostanári szakmai nap

2017. november 23-án, csütörtökön könyvtárostanári szakmai nap megtartására került sor a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolában. A megjelentek a köszöntés (Ember Sándor igazgató úr és Kelemen Gabriella  pedagógiai szakértő, RPI telephelyi koordinátor) és nyitóáhítat után (Szilágyi Tamás lelkész, igazgatóhelyettes) először arról hallhattak, hogy milyen módon lehetséges tehetséggondozást végezni a könyvtárban. Szó esett néhány országos könyv-, könyvtár- és olvasásnépszerűsítő versenyről és programról (Olvass többet!, Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny), valamint  a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola által immár 21 éve szervezett országos tanulmányi versenyről. Ebben a tanévben a reformacio.ma honlap felhasználásával készült a könyv- és könyvtárhasználati forduló. Az előadó, Bajiné Takács Margit, mesterpedagógus bemutatott néhány feladattípust, sőt közös játékos feladatmegoldásra is sor került.
A második előadást Hajdu Andrea a nagykőrösi  Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium könyvtárostanára tartotta „Hatékony tanulás-segítés az iskolai könyvtárban” címmel. Előadásának középpontjában a kritikai gondolkodás fejlesztése állt, illetve annak könyvtári gyakorlatba ültetésével kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Kitért többek között az RJR-modell, a fürtábra, a jóslás, a kooperatív tanulás alkalmazásának lehetőségeire. 
A szakmai nap délután a Debreceni Református Kollégium Múzeumában záródott, ahol Kovács Teofil tárlatvezetésével ismerkedhettek meg  a résztvevők az állandó kiállításokkal és a Nagykönyvtárral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése