2017. október 1., vasárnap

Vendégtanulónk: Autum Chevrette

Korábban már megismerkedhettetek a blogon a gimnázium egyik vendégtanulójával (Etki Namuk interjú), most pedig bemutatjuk nektek a Kanadából érkezett Autum Chevrette-et, aki a 11.a osztállyal tölti mindennapjait ebben a tanévben. Szigetvári Krisztina interjúja.
 

Mesélnél egy kicsit magadról? Mik azok a dolgok, amiket fontos tudni rólad?
A nevem Autum Chevrette, egy Port Colborne nevű kisvárosban élek – körülbelül 2000 fővel – Ontarióban, Kanadában. Itt szabadidőmben brazil jiu-jitsuval foglalkozom. Sokat önkénteskedem a Terry Fox Run programmal, négyéves korom óta rendszeresen részt veszek rajta, és tízéves koromtól segítek az esemény szervezésében is. Szeretek írni és olvasni, de semmi sem jobb a sorozatok nézésénél. Sok ember szerint ez időpazarlás, de ők nyilvánvalóan még sosem merültek el egy ilyen történetben sem. Kedvenceim a Breaking Bad, a Dokik (Scrubs), a House of Cards és a Dexter. Beszélj velem ezekről a sorozatokról, és soha nem fogok elhallgatni.

Mit gondolsz, mik a legfontosabb dolgok, amiket érdemes tudni Kanadáról?
Az én osztályomban a kanadaiakról alkotott sztereotípiák nagy része igaz, kivéve azt, hogy nem „aboot”-nak ejtem ki az „about” szót. Viszont azokon az információkon kívül, amiket az átlagember tud az országról, fontosnak tartom megemlíteni azokat az embereket, akiknek Kanada nem szolgált előnyükre, akik már eleve azon a földön éltek, amit elvettek tőlük, hogy Kanada megalakulhasson. Ez tönkretette az életüket, és a mai napig is érzik ezen tettek következményeit és meg kell birkózniuk ezekkel a cselekedetekkel. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem Kanadát fontos legalább egy pillanatra tudomásul venni a gyarmati rendszer hatásait és az érintett embereket.

Mit szeretsz és mit nem szeretsz az országodban?
Nem szeretem, hogy annak ellenére, hogy ez egy kétnyelvű ország, leginkább csak Québec beszél franciául, és az emberek többi része nem ismeri el a franciát Kanada hivatalos nyelvének, ezért feszültség jött létre az angolul és a franciául beszélők között. Szeretem, hogy az ország multikulturális, mindenki nagyon barátságos, kedves és elfogadó.

Mi a véleményed Magyarországról, és miben különbözik a mi országunk a tiédtől?
Még nem fedeztem fel eleget Magyarországból ahhoz, hogy igazán belemélyedhessek ebbe a témába, és olyan választ adhassak, amilyet szeretnék, de az biztos, hogy rengeteg különbség van. Kanadában például általában sokkal hidegebb van, legalább 10 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. Az emberek stílusa és a divat sokkal lazább és visszafogottabb. Sokszor kimegyünk az utcára melegítőnadrágban, egy bő pulcsiban és szandálban zoknival, viszont úgy érzem, Magyarországon ez nem lenne túlságosan elfogadott. Az étkezési szokások is mások, például a magyarok nagyon sok ételre ketchupot tesznek, és több péksüteményt fogyasztanak, mint mi szoktunk. Kanadában általában délben ebédelünk és este hatkor vacsorázunk, itt viszont úgy tűnik, hogy az emberek leginkább délután kettőkor ebédelnek és este nyolckor esznek vacsorát. Ez a mi országunkban már egy éjszakai nassolásnak számítana. Az emberek mimikája és testbeszéde sokkal kifejezőbb. Kanadában egy nap körülbelül három biciklist látok csak az utcán, itt viszont mindenki kerékpárt használ, és a biciklisek akkor is bátran közlekednek, ha szabálytalanok. Mi azt állítjuk, hogy odafigyelünk a környezetünkre, de mégsem járunk sosem biciklivel vagy tömegközlekedéssel, hanem autót használunk, legalábbis az én városomban. Magyarországon az utazás sokkal egyszerűbbnek tűnik: Kanada olyan nagy, hogy sokáig tart utazni, és drágább is, itt viszont minden közel van egymáshoz, ezért több a lehetőség. A magyar egy nagyon nehéz nyelvnek tűnik, és kifejezetten hosszúak a szavak, de szépnek találom a hangzását.

Tapasztaltál itt olyasmit, ami különös volt számodra a kulturális különbségekből adódóan?
Igen, minden teljesen más itt. Az utak sokkal keskenyebbek és hepehupásabbak. Az étel is különleges, például több levest ettem, amióta idejöttem, mint az elmúlt egy évben. Magyarország emellett nagyon családorientáltnak is tűnik.

Milyen az iskolarendszer Kanadában? Miben különbözik a mi országunk szokásaitól, és mi a véleményed ezekről az oktatási rendszerekről?
Figyelembe véve azt, hogy ez az iskola idősebb Kanadánál, elég sok különbséget fel lehet fedezni a két intézmény között. Kanadában a gimnázium kilencedik osztályban kezdődik és a tizenkettedik osztállyal ér véget, de úgy tudom, itt van egy hatosztályos program is. Nálunk sokkal nyitottabb az oktatás, és mindenki maga döntheti el, hogy milyen tantárgyakat szeretne tanulni. Például ha elájulsz a vér látványától és semmi olyasmivel nem szeretnél foglalkozni, aminek köze van a tudományhoz, akkor a tizedik osztálytól kezdve nem kell többé bejárnod ezekre az órákra, hanem koncentrálhatsz a történelemre, földrajzra, angolra, és minden nap ugyanolyan óráid lehetnek. Egy nap négy óránk van, és a második után ebédelünk. Ami nem tetszik az itteni iskolában az az, hogy az emberek nem isznak elég folyadékot. Nálunk az iskolában több vizespalack-állomás is van, ahol feltölthetjük a palackjainkat. A délutáni testnevelés ötlete viszont tetszik, hiszen nálunk ha valakit nem érdekel különösebben a testmozgás, akkor kilencedik osztály után egyáltalán nem lesz része ilyesmiben, itt viszont a diákok aktívak maradhatnak. Egy másik fontos különbség a két iskola között az, hogy mi nem csak egyfajta hitrendszerről tanulunk, hanem többféle vallásról szerzünk információt és ezeket elfogultságtól mentesen hasonlítjuk össze, így talán nyitottabb gondolkodásmóddal állhatunk hozzá ehhez a témához. A tanár-diák kapcsolatok itt sokkal közvetlenebbek. Mi az interneten csak e-mailben kommunikálunk a tanárainkkal, és ilyenkor is alaposan átolvassuk az üzenetünket, hogy helyesen fogalmaztunk-e. Azt találtam még furcsának itt, hogy az emberek hello-val köszönnek el.
Szeretem, hogy ez az iskola kisebb, szinte mindenki beszélget mindenkivel, és annyira nem jellemző a klikkesedés. A mi iskolánkban több, mint ezer diák van, és általában egyenruhát viselünk. Itt mindenki minden nap más ruha összeállításban jelenik meg, az emberek stílusosak, sminkelnek, megcsinálják a hajukat… Kanadában furcsa lenne, ha valaki mindig divatosan öltözködne. Egy másik különbség még az, hogy mi nem szoktunk folyóírással írni. Harmadikban megtanuljuk, hogy hogyan kell, ez viszont már kihalófélben van Kanadában. Szerintem azért fontos, hogy el tudjuk olvasni a folyóírást, de igazából nincs már rá szükségünk, hiszen mi vagyunk a jövő, kell a változás.

Hogyan döntöttél úgy, hogy részt veszel ebben a programban, és miért pont Magyarországot választottad? Mire számítottál, és eddig milyen élményekben volt részed?
Egy barátom nagyszülei magyarok, és elég közel állnak hozzám. Sok történetet meséltek nekem Magyarországról, és miután végighallgattam őket, úgy éreztem, ide kell jönnöm a saját szememmel is megnézni és megtapasztalni az itteni dolgokat. Valamint nem akartam például Japánba vagy Thaiföldre menni, hiszen a magyar nyelvet is épp elég nehéz megtanulni. Olaszországon gondolkodtam még, mert szeretem az ételeiket, és az emberek nagyon családorientáltak ott. Mexico is tetszett a melegebb időjárás miatt, viszont az ország a sok bulizásról ismert, és ezért úgy érzem, ott könnyű lenne megszegni a Rotary program négy szabályát, melyek szerint tilos az ivás, a randizás, a vezetés és a drogozás. Végül is úgy gondoltam, hogy minden országnak van valami hátránya, de Magyarországban csak az előnyöket láttam. Viszont azt figyeltem meg, hogy itt az emberek nem büszkék a magyarságukra. Mindig azt kérdezik tőlem, hogy „Miért választottad Magyarországot? Ez egy szegény ország. Miért nem inkább Németország?”, és úgy gondolom, jobban kellene értékelniük a magyaroknak a hazájukat.

Máskor is részt vettél már hasonló programban? Eddig milyen országokat látogattál meg, és mi a kedvenc helyed?
Nem, ez az első alkalmam cserediákként. Voltam a Bahamákon és a legtöbb amerikai államban, de a kedvenc helyeim San Francisco és Kalifornia.


AZ INTERJÚ ANGOLUL:

Tell me a little bit about yourself. What are the most important things to know about you? 
My name is Autum Chevrette and I live in a city called Port Colborne - with about 20000 people - in Ontario, Canada. There I am involved in Brazilian jiu-jitsu. I do a lot of volunteer work with the Terry Fox Run, I have been participating in it since I was 4 and I’ve been helping it organizing it since I was 10 years old. I like writing and reading, but there is nothing better than bingewatching Netflix shows. Some people may consider it a waste of time, but those people have obviously never been hooked on one. Talk to me about Breaking Bad, Scrubs, House of Cards, Dexter etc and I will never stop talking.

What do you think, what are the most important things to know about Canada?
At least in my class, most of the Canadian stereotypes are true except I pronounce it ”about” not ”aboot”. But besides what the average Joe knows about the country I think it is important to mention those who didn’t benefit from Canada, the people who were already living on the land, land that was taken away from them to form Canada. From that first contact, their lives were destroyed and still to this day they are feeling and dealing with those actions. While I love Canada so much I just think it is important to take a moment and recognize past actions of colonialism and those who were and are affected.

What do you like and dislike about your country?
I dislike that even though it’s a bilingual country it’s mostly just Québec that speaks French and other people don’t acknowledge it as Canada’s official language as well, so there’s tension between the English and the French speakers of Canada. I like that it’s multicultural, everyone is very warm, welcoming, accepting and nice.

What do you think about Hungary and in what ways is our country different from yours?
I haven’t really explored enough of Hungary to really dive in and answer that question as well as I’d like to, but there are a lot of differences. For example Canada is a lot colder (about 10 degrees). The style, the fashion is a lot more laid-back. You can just go out in sweatpants, socks and sandals and a baggy sweater there, but I feel like that wouldn’t be appropriate in Hungary. Your food is different as well, you put ketchup on a lot of things. People use a lot of body language and facial expressions. Everyone rides bikes here, and whether they do it the right way or not cars stop for them. In Canada not as many people ride bikes, I only see three people doing that on the average day. We say we’re good at taking care of the environment but clearly we’re not considering that we use cars every day and not public transportation. Eating times are also different. Our breakfast times are the same, but lunch is around twelve, dinner is around six but here you eat lunch at two and dinner at eight. In Canada people always try to avoid eating that late, and we also don’t eat that many pastries. Another thing I like about Hungary is that travelling is much easier. Canada is so big that it’s hard to travel and it’s expensive, but here there are more opportunities because everything is close together. Hungarian seems very difficult, the words are very long but I like the sound of the language.

Did you experience anything here that was unusual to you because of the cultural differences?
Yes, everything is different. The roads are a lot more narrow and bumpy. Your food is unique as well, I had more soup since the day I got here than I did last year. Hungary also seems very family-oriented.

What is the school system like in Canada? How is it different from our school and what do you like and dislike about both of these systems?
Considering this school is older than Canada itself there are a lot of differences. In Canada high school starts at grade nine and goes until grade twelve but I know that here it sometimes takes six years. In Canada the school is a lot more open and you get to choose what courses you want to select. For example if you faint at the sight of blood and you know for a fact that you don’t want to be a doctor or do anything related to science, after grade ten you don’t have to take another science class and you can focus your studies on History, Geography, English etc. There are four classes a day, and we have lunch after the second one. What I don’t like here is that people are not drinking enough water. We have water bottle stations in my school and everyone uses a reusable water bottle. I like the after school PE because in Canada it’s only required in grade 9 and some people are not even involved in any sports after school, but here this extra PE makes people more active and forces you to burn off all the calories. Another thing that is different is that in my school we don’t learn about just one religion. We learn about all kinds of religions and compare them in an unbiased way so it’s very open-minded. Teacher-student relationships are also extremely laid-back here. In my school you have to e-mail your teacher and triple check the spelling if you want to tell them something. Another thing I found strange is that people say hello when they mean goodbye. I like that this school is smaller and almost everyone talks to everyone and there aren’t many clicks among students. In my school we have over a thousand of kids and we usually wear uniforms. Here everyone wears a new outfit every day, people have a style, they do their hair and make-up… In my school it would be suprising if someone did these things and wore fashionable clothes all the time. Also everyone writes cursive here. No one in my school cursive writes. In grade three we learn it for a month and I know how to read and write it, though some people don’t know how to read cursive and that’s not good. That aspect is dying in Canada and I think cursive writing is kind of useless, we are the future after all and we should make changes.

How did you decide that you’re going to come here and be an exchange student? What did you expect and what experiences do you have so far with being here?
One of my friends’ grandparents are Hungarian and I’m very close with them. They would tell me all these stories and after hearing a few I was thinking I have to come here to see and experience everything myself. Also I didn’t really want to go to Japan, Thailand, Taiwan etc, because Hungarian is hard enough to learn. I was thinking about Italy because I love the food and people are very family oriented there. I liked Mexico too because of the warm weather but it’s a party country and our exchange program has four rules: no drinking, no drugs, no dating and no driving. In Mexico it would be very easy to break these rules and get sent home. Basically every country had its downside, but I couldn’t find one for Hungary. What I see is that people here are not proud to be Hungarian. They always say ’Why did you choose Hungary? It’s a poor country. Why not Germany?’ and I think people should appreciate their country more.

Have you ever done something like this before? What countries have you been to and what is your favorite place?
No, this is my first time being an exchange student. I’ve been to the Bahamas and most places in the US, my favorite places are San Francisco and California.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése