2017. október 7., szombat

Aradi Vértanúk Emléknapja a gimnáziumban

1849. október 6-án az orosz segítséggel levert szabadságharcot követő császári megtorlás során Pesten kivégezték gr. Batthyány Lajost a magyar kormány miniszterelnökét. Ugyanezen a napon a szabadságharc 12 tábornoka Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly és egy főtisztje Lázár Vilmos ezredes szenvedett vértanúhalált Aradon. A véres megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és számosan kényszerültek hosszú évekre belső vagy külső emigrációba. 
Az ARADI VÉRTANÚK KIVÉGZÉSÉNEK NAPJÁt 2001-ben a 237/2001. (XII.10.) kormányrendelet alapján nemzeti gyásznappá nyilvánították.
Tegnap délelőtt a 10.a osztály emlékműsorát tekintette meg a gimnázium diáksága és tantestülete. A megemlékezést követően Dr. Cziráné Dr. Kőházi-Kis Tímea igazgatónő a 8. osztályos diákoknak átnyújtotta az Alkotmány egy példányát, majd a végzős diákok átadták az iskola- és országzászlót, valamint a Bibliát a 11. évfolyamosoknak.
Fotók a műsorról:
Videós összefoglaló a délelőtti eseményekről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése