2021. június 5., szombat

 

Trianonra emlékeztünk

 


Az AJRG közösségével tegnap a Trianoni békediktátumra emlékezünk, és ennek keretein belül egy színvonalas műsort tekinthettünk meg a 11.c és  10.b osztály tanulóinak előadásában. A műsorra Körtvélyesi Dávid Tanár Úr és Somogyi Rita Tanárnő készítette fel a szereplő diákokat.

A műsor kezdetén elénekeltük a Himnuszt Ecsedi Péter Tanár Úr vezetésével.

Ezt követően a tizenegyedikes tanulók mondtak pár mondatot az 1920-as év történelmi eseményeiről, a békediktátumról és az ország szétszakításáról.

Megemlékeztünk az elszakított városokról és az ott lakó emberekről, akiknek megkülönböztetésben kellett élniük. Felcsendült a Kárpátia együttes Ott, ahol zúg az a négy folyó c. dala, mely igazán ünnepélyessé tette az emlékezés szomorú perceit.

Ezt követően egy beszéd következett, hogy megemlékezzünk azokról az emberekről, akiket a városokkal együtt elválasztottak Magyarországtól, a hazájuktól, és egy idegen ország polgáraiként vették őket számba.

Csurka László előadásában meghallgattuk Juhász Gyula- Trianon c. versét, majd a 10.b osztály tanulói piros, fehér, zöld színű pólóba öltözve táncos koreográfiát mutattak be egy, a magyarság összetartozását és a haza iránt érzett szeretetet kifejező zeneszámra.

Ezután szó volt a Nemzeti összetartozás napjának létrejöttéről és hogy mi magyarok milyen erősek vagyunk, s mennyi mindent átéltünk.


A műsor végén Balog Gabriella Igazgatóhelyettes Asszony beszédet mondott és pár kedves élményt olvasott fel, melyet diákjai fogalmaztak meg a Határtalanul c. pályázat keretein belül Erdélyben tett látogatásuk után.

Ezután a Kopjafánál ünnepélyes keretek között koszorúk kerültek elhelyezésre.  

Az ünnepség végén Ecsedi Péter Tanár Úr kíséretével elénekeltük a Székely Himnuszt.

Személy szerint -és azt gondolom diáktársaim nevében is mondhatom- egy igazán tartalmas műsort láthattunk és sok érdekességet hallhattunk. Örülök, hogy magyar történelmünk eseményeinek tisztelete fontos az iskolánkban, és június 4-én idén is méltóképpen megemlékeztünk erről a nagyon fontos napról.

 



 

Rácz Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése