2020. február 28., péntek

Stájerország szívében síeltek a gimis diákok


Ausztria / Präblichl / 2020.02.19-23.
Iskolánkban sok évtizedes hagyomány a sportturizmushoz kötődő közös sportolás, és ezen belül is a téli sportok megismerésének lehetősége.
Jómagam 30 éve szervezem és vezetem az alpesi sítáborokat. Az előző évben a csodálatos Dolomitokban síeltünk, de ebben a szezonban egy közelebbi helyet választottam Ausztriában. Célom az volt, hogy minél több kezdő diáknak legyen lehetősége bekapcsolódni a lesiklás megtanulásába, de a haladóknak is változatos kihívás legyen a havas lejtőkön. 

A választott új bázisunk, Präbichl a Steiermark nyugati részén található alpesi sí- és szabadidő centrum, 500 km távolságra Nagykőröstől.
Leobenig autópályán utaztunk a Terjéki - Tours szuper modern, kényelmes autóbuszával. Innen még 30 kilométert haladtunk, meseszép tájakon kanyargó szerpentineken, így az utazás már önmagában is élmény volt a csoportnak.  Präbichl az Eisenerzer Alpok hegyei között, a Polster (1911m) és a Reichenstein (2165 m) közötti hágó legtetején, 1200 méteres tengerszint feletti magasságban várt minket. Gyönyörű vidékén az érintetlen, hamisítatlan alpesi táj elvarázsolt mindenkit. A környék tradicionális bányavidék. Itt található Európa legnagyobb külszíni ércbányája. Az 1465 m magasan fekvő piramis alakú hatalmas, lépcsőzetes kőhegy ma már csak turisztikai és sportcélokat szolgál. 

 
A sípálya felső parkolójánál található, Encián és Salamandra apartmanokat, magyar család üzemelteti. Megfizethetően komfortos pályaszállást biztosítottak részünkre, valamint a síoktatásban is szerepet vállaltak, mert a helyi sí egyesület hivatalos oktató csapatának tagjai. Általában napi 2*2 óra edzésre volt lehetőség és a pályaszállás közelsége lehetőséget biztosított ebédidőben a pihenéshez.
Ötven fős csoportunkban a 30 diák mellett, családok, régi tanítványok, tapasztalt felnőtt sporttársaim részesülhettek a havas élményekben. A felnőtt utasainkból kialakult sporttársi közösségünk évek óta segíti a sípályákon a diákok felügyeletét a biztonságos sportolás érdekében. 

Külön öröm, hogy a táborban 10 fő tanulhatta meg a lesiklás alapjait. Velük ismét növekedett a „fehér mámor” nagykőrösi szerelmeseinek tábora.
A program négy nap síelésre adott lehetőséget, amit változatos időjárási feltételek mellett, bőséggel ki is használtunk. A megérkezésünk délutánján havazás fogadott bennünket, ami másnapra tökéletessé tette a pályákat.
A csodálatos téli táj kicsit visszaadta azt a hangulatot, ami sajnos az idei karácsonyból idehaza hiányzott.

 
A második napon, a sportolás után kirándulást szerveztem a közeli Eizerz városkába.
A településtől pár kilométerre található egy smaragdzöld hegyi tó, a természet ékköve, a Leopoldsteinersee, a Seemauer lábánál, vegyes és tűlevelű erdők között található tengerszem, egész évben teljes pompáját mutatja. A tó 600 m tengerszint feletti magasságban található, 1.400 m hosszú és 370 m széles, legmélyebb pontján 31 m. A környék egyik legcsodálatosabb természeti látványossága, ami itt fogadott minket! Az utolsó nap délelőttjén még lehetőség volt egy pár órás „csúszkálásra”, ahol a kezdő síelőink is megismerhették a magasabban található, haladó pályákat. Ez a délelőtt volt részükre a jutalom kitartó szorgalmukért és így már ők is gyakorlott sízővé válhattak.
Köszönöm minden résztvevőnek és az utazást támogatóknak a sportszerű együttműködést!
Jövőre is Lécre Fel! Hajrá Arany Gimisek!
További képekért KATT IDE!
Molnár Attila 
testnevelés munkaközösség-vezető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése