2018. június 14., csütörtök

Hallgatni Aranyt!

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódik a Magyar Művészeti Akadémia Hallgatni Aranyt! című nagyszabású projektje, melyet egy országos kampány keretében népszerűsítenek. Az irodalmi roadshow Arany János életművét és az MMA által útjára indított www.hallgatniaranyt.hu honlapot mutatja be, elsősorban a tizenéves korosztályt célozva meg. 
Iskolánk 10. évfolyamos diákjai és tanáraik ennek keretében június 7-én 13.35-től a Nagyváradi Szigligeti Színház „AranyÓra" című produkcióját tekinthették meg. Az Arany-életmű kamasz szemmel történő vizsgálásából létrejött előadást nagy tapssal jutalmazta a díszterem színültig megtelt közönsége. A színészek az interaktív játékba olykor a nézőket is bevonták: kis papírdarabokat osztottak ki a közönség körében, és a nézők által felolvasott, Arany János életére vonatkozó információkra Csatlós Lóránt Arany Jánossá átalakulva reflektált néhány mondatban. A színészek olyan klasszikus Arany műveket tolmácsoltak, mint A walesi bárdok, a Tetemre hívás, az Epilógus, Az örök zsidó, a Toldi, vagy épp a Bolond Istók egy-egy részlete.
Néhány részlet az előadásból: 
Szereplők: Gajai Ágnes, Pitz Melinda, Vári Vivien, Csatlós Lóránt, Sebestyén Hunor

Mit kell tudni a www.hallgatniaranyt.hu honlapról? 
A Magyar Művészeti Akadémia a költő jelentős műveit teszi mindenki számára elérhetővé egy erre kialakított önálló honlapon – hangzóanyag formájában, kiváló színművészek tolmácsolásában. A válogatott verseket és levelezéseket tartalmazó hanganyag neves irodalomtörténészek és előadóművészek közös munkája. A folyamatosan frissülő oldalon 130 költemény és mintegy 70 levél hallgatható és olvasható, a honlap oktatási anyagként is jól használható, vagy böngészése egyszerűen tartalmas kikapcsolódás.
A kezdeményezés nemcsak a költőnek állít emléket, az Arany-életmű jeles darabjai kiemelkedő színművészeink előadásában hangoznak fel, így egyfajta színművészi korlenyomatként is szolgál. Kisfilmek és aktualitások is színesítik a honlapot, emellett irodalomtudományi elemzések segítik Arany János műveinek elmélyültebb értelmezését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése