2018. április 10., kedd

Országos informatika verseny a gimnáziumban

2018. április 7-én szombaton rendezte meg iskolánk a Református Gimnáziumok XIX. Országos Informatika Versenyét. 12 református iskola 26 diákja mérte össze tudását a tisztán programozási típusú versenyen, ahol meglepetésre két teljesen tökéletes megoldás is született a 11-12. osztályos kategóriában. A verseny fő szervezője és ötletgazdája, Mari László tanár úr számolt be blogunknak a lassan két évtizedes múlttal büszkélkedő verseny részleteiről.


A résztvevőket délelőtt 10 órakor Dr. Cziráné Dr. Kőházi-Kiss Tímea igazgatónő köszöntötte, majd Lencsésné Balogh Lídia tanárnő áhítatát követően a verseny fő szervezője, Mari László tanár úr ismertette a nap programját.
A versenyzőknek informatika termeinkben két és fél óra alatt kellett programozási feladatokat megoldani. A 9-10. osztályosok feladatlapja 8 feladatot tartalmazott. A pontérték ismeretében választhatták ki a versenyzők, hogy melyik feladatokkal szeretnének foglalkozni. A 11-12. osztályosok az emelt szintű érettségi szintjének megfelelő, az ott szereplőkhöz hasonló feladatsort kaptak.

A szervezők nagy örömére a 11-12. osztályos kategóriájában két versenyző maximális pontszámot szerzett, egy további versenyző pedig csak egy pontot veszített. Megtiszteltetés volt versenyünk számára Varga-Umbrich Eszter részvétele, aki 2017-ben a szingapúri fizika világbajnokságon aranyérmet szerzett és sok más hazai és nemzetközi fizika és matematika verseny helyezettje is.
Eszter és édesapja az eredményhirdetést követően
A versenyzők 15 órakor az eredményhirdetés keretében helyezésük sorrendjében választhattak az iskolánk által felajánlott programozási témájú szakkönyvekből és apró hardver ajándékokból.

Eredmények:
Nagykőrösi versenyzők:
III. hely: Leskó Zsolt (AJRG, 10.b)
                               Felkészítő tanár: Mari László
II. hely Kecskeméti László (AJRG, 7.a)
                               Felkészítő tanár: Mari László
I. hely: Kovács Ádám (AJRG, 11.a)
                               Felkészítő tanár: Mari László
9-10. osztályos tanulók:
III. helyezett: Juhász Benedek (Gödöllői Református Líceum)
                               Felkészítő tanár: Kampf Orsolya
II. helyezett: Csizi Gergő (Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium)
                               Felkészítő tanár: Korán Imréné
I. helyezett: Somogyi Soma (Kecskeméti Református Gimnázium)
                               Felkészítő tanár: Bodor Zoltán
11-12. osztályos tanulók:
III. helyezett: Jenei Dóra (Tatai Református Gimnázium)
                               Felkészítő tanár: Koros Gábor
II. helyezett: Jakab László (Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma)
                               Felkészítő tanár: Peleskey Miklós Pál
I. helyezett: Borkó Károly Gusztáv (Várday Kata Református Gimnázium, Kisvárda)
                               Felkészítő tanár: Rolyák Géza
I. helyezett: Varga-Umbrich Eszter (Pápai Református Kollégium)
                               Felkészítő tanár: Varga-Umbrich Károly


A zsűri tagjai: Boza Lajos, gimnáziumunk egykori tanára, valamint Dr. Bozsik József, Faragó Sándor, Suba Gergely, Rácz Péter, Utasi Viktor, gimnáziumunk egykori tanulói voltak.
A feladatok előkészítésében közreműködött Dr. Bozsik József, aki a verseny honlapját is működteti, mely a http://mikroprogram.hu/rgoiv/ címen érhető el.  



Érdekességképpen a verseny legnehezebb feladata:

A Kopaszka fodrászatban egy mester és segédje dolgozik. Mindenkit kopaszra nyírnak. A mester néhány másodperccel kevesebb, mint 15, míg a segédje néhány másodperccel kevesebb, mint 20 perc alatt végez egy vendéggel. Ha a mester szabad, a következő vendég mindig hozzá kerül. A kuncsaft.txt fájl egy adott napon tartalmazza a kuncsaftok vezeték- és keresztnevét aláhúzás jellel, majd érkezési idejének óráját valamint percét szóközökkel elválasztva. A nyiratkozni vágyók érkezésük sorrendjében kerülnek sorra a mesternél vagy a segédnél, ahogy adódik (nem választhatnak). Az érkezés idejét úgy kell értelmezni, hogy annak a percnek a során érkezett, és a következő elején kezdik nyírni, ha van szabad fodrász, majd a 15. ill. 20. perc vége előtt néhány másodperccel végez. Olvassa be a forrásfájlt, majd a tarkobak.txt fájlba írassa ki, hogy melyik vendég mikor végez (teljes név, óra, perc szóközzel elválasztva). (10 pont)

Köszönetünket fejezzük ki a verseny lebonyolításában segédkező Balog Gabriella igazgatóhelyettes asszonynak, Lencsés Tamás rendszergazdának és a közösségi szolgálatot végző 9-10. évfolyamos gimnáziumi tanulóknak. 
Külön köszönet illeti Faragó Sándor zsűritagot, aki a Konica-Minolta reprezentációs ajándékaival is hozzájárult a díjazáshoz. Köszönjük a Református Pedagógiai Intézet munkáját versenyünk megismertetésében és népszerűsítésében.

A versenyről készült összefoglaló videó:
A versenyről készült fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése