2019. november 28., csütörtök

XIX. Lakiteleki Filmszemle

Tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. és a Dunaversitas Egyesület a filmszemlét november 27. és 29. között. A seregszemlére ezúttal is krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásra hazai és határon túli alkotóktól összesen 116 film érkezett. Az előzsűri 31 alkotást javasolt a háromnapos szemle versenyprogramjába. A filmeket egy zsűri, továbbá Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, Nagykőrös és Tiszakécske iskoláit képviselő diákzsűri, illetve egyesületek és klubok képviselői értékelték. A zsűri elnöke Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt.
Évek óta hagyományosan részt veszünk a filmszemlén. Ezúttal 50 tizedik évfolyamos diák utazott el november 27-én Balog Gabriella igazgató-helyettes és Bányainé Schelisz-Bognár Viktória tanárnő kíséretében, akik megtekintették az első versenynapra kijelölt filmeket:

Ábrahám és fiai (5'12")
Érccel mért életek (19')
Szeretünk itt élni (38')
Csúnya Borka (7'50")
A völgy hangja (44'38")
Szabadidő (3'50")
FreeMobility (25')
Penovác Endre, a véletlen művészete (9'54")
"Nem szabad egyedül utazni." (10'40")
A Tejút (8'20")

Diákjaink végül a "Szeretünk itt élni" című filmet jelölték a díjra, melyet kórkép kategóriában a recski Gál Tamás készített. A portréfilm a kárpátaljai Rafajnaújfalu hétköznapjaiba enged bepillantást, a fiatalok elvándorlásáról és a magára maradt idősek sorsáról szól. Az alkotás az Ukrajnában élők mindennapjait mutatja be az elmaradottság, kilátástalanság és a pénzhiány tükrében. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése