2018. november 18., vasárnap

Szakkörök a gimiben 3.


Fiú torna
A foglalkozások kapcsán Molnár Attila testnevelés-munkaközösség vezetőt, edzőt kérdeztük. 

A tanár úr már a pályafutása kezdete óta oktat tornászokat versenyszerűen?
Versenyszerűen olyan 1990-óta, a gimnáziumba kerülésem előtt kezdtem. Ezután 1993 óta, amikor elkezdtem tanítani itt, akkor vettem át Suba Lajos nyugalmazott igazgató és testnevelés tanár kollégámtól.
Mióta van jelen a sportág a gimnáziumban?
A gimnázium életében már több évtizede jelen van. Hosszú évekre visszamenőleg találhatóak eredmények, főként Medve László munkássága, irányítása alatt az 1970-es években volt a legerősebb, az akkori csapattagok között találhatóak olimpikonok is.
Egy-egy gyakorlatnak mekkora a „nehézsége”? Mennyi időbe telik egy ilyennek az elsajátítása?
A jelenlegi diákolimpia kötelező anyaga a középiskolai torna tananyagra épül. Az elemek viszonylag egyszerűek, de profi végrehajtásuk több éves munkát igényel. Azoknak a gyerekeknek van esélye a diákolimpia legjobbjainak lenni, akik kiskorukban elkezdik a finom mozgások elsajátítását. Erő, hajlékonyság, virtuozitás meghatározó összetevői.
A csoport létszáma mennyire változó? Mennyire érdeklődnek az újonnan bejövő osztályok tanulói a torna iránt?
Felmenő rendszerben épülnek a csoportok. Ez azt jelenti, hogy a végzős tanuló helyére az újakat kell beépíteni. A csoport létszáma átlagban 10-12 ember, ennyi szükséges ahhoz, hogy a legjobbak alkossák a 6 fős csapatott. Az utánpótlás nevelése, hogy 7. osztályban megtalálom a tehetséges fiúkat, akik megfelelnek az előbb említett hármas egységnek. 2-3 év kiképzés után nyílhat meg a lehetőség, hogy csapattagok lehessenek.
Újoncoknak vannak-e tippjei vagy van-e valamiféle elvárás a kezdők felé?
Mindenképpen alap szempont, hogy a saját testét könnyedén használja tartáshoz illetve támasztáshoz. Fontos a koordinált mozgás ahhoz, hogy könnyen tanulhassák a nehéz elemeket.
Ha valaki komolyan gondolja és versenyezni szeretne tornából, akkor mennyi időt kell pluszba rááldoznia a gyakorlásra?
Azt tudjuk, hogy aki általános iskolás korában megtanulta az alapokat, amelyek versenyelemek is egyben. Neki sokkal rövidebb idő elsajátítani a többi szer elvárásait és nagyobb az esélye arra, hogy A kategóriás csapatba kerüljön. Aki itt kezdi, annak a B kategóriába van esélye van bejutni. Az A kategória 6 szeren, míg a B kategória 4 szeren versenyez.
Hány korcsoporti csapatot szokott indítani? Milyennek látja a fiúk nyerési arányát?
A diákolimpia 12 legjobb csapata közé nehéz bejutni, de boldogan és örömmel mondhatom, hogy ezt teljesítjük minden évben és a dobogóra is feljutunk. A gimiben 5.,6. korcsoport van. Ez azt jelenti, hogy 9-es és 12-es egyben van. Idén A kategóriában is indulunk. Tavaly a B kategóriában lettünk bajnokok. 1998-1999-ben, amikor Aranyjelvényes tornász iskola lettünk és most 2018-ban is bajnokok lettünk.
A versenyeken ugye a talaj, gyűrű, nyújtó, ló és a korlát az, ami versenyfeladat. Egy csapaton belül minden tagnak kötött, hogy melyik szeren van, vagy ez kötetlen?
Mindenkinek minden szeren meg kell csinálni a gyakorlatokat. A csapat 6 tagjának, mindenkinek tudnia kell mindent. Egyéni és csapatverseny is van. Végül a 4 legjobb eredmény lesz majd a csapat eredménye.
A tornászcsapat tagjai akrobatikus trambulin gyakorlatokat is gyakorolnak. Milyen gyakran tartanak bemutatókat?
Ezeket a nagyon veszélyes elemeket nem szívesen mutatjuk be idegen helyen. De volt már rá példa, hogy 1-1 iskolai eseményen bemutattuk. A legszínvonalasabb bemutató a Pap László sportarénában történt, aminek nagy sikere volt. Valamint régen nagy sikere volt a Medve László emlékére rendezett versenyen, amit még a Kossuth iskolában mutattunk be.
Mennyi fiú rendelkezik tornász múlttal vagy egyáltalán bármiféle alapismeretekkel azok közül, akik jelenleg is a gimnáziumban tornászok?
Tekintettel arra, hogy a város általános iskolái egyre kevesebbet foglalkoznak a szertornával, ezért nincs a városban annyi csapat, mint mondjuk a lányoknál, így kevesen vannak. A jelenlegi tornászok közül 6-an rendelkeznek ezzel, a tornász múlttal. Én, saját magam foglalkozom több évtizede az utánpótlással.
Nagy Lili








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése