2017. december 8., péntek

Mi az az ECDL?


Iskolánkban Balog Gabriella igazgatóhelyettes évek óta sikerrel készíti fel a diákokat az ECDL vizsgákra. De mi is ez pontosan? Hogyan zajlik egy felkészítés? Milyen nehéz vizsgázni? Ezekre a kérdésekre mind megkapod a választ, ha elolvasod Szőke Ármin riportját.

Mi az ECDL?
Az ECDL (European Computer Driving Licence - Európai Számítógép-használói Jogosítvány, Európán kívül ICDL, vagyis International Computer Driving Licence) az informatikai írástudás nemzetközileg egységes bizonyítványa. A program nemzetközi irányítását az ECDL Alapítvány végzi, amelyet a CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) hozott létre 1996-ban, a finn számítógép-használói jogosítvány továbbfejlesztése,az informatikai írástudás nemzetközi szabványának terjesztése céljából.
Milyen vizsgakövetelmények vannak?
Kétfajta vizsga van, az egyik a Standard, amiben 4 kötelező és 3 választható modul van. A másik típus a Base, amiben 3 kötelező és 1 választható modul van. Ha például nyelvvizsgához kellene hasonlítani, akkor a Standard olyan, mint egy középfokú nyelvvizsga, a Base pedig egy alapfokú. Általában a gimiben a Standard tehát 7 modulos vizsgát szokták teljesíteni. Ez a 7 modul a következők: 1. Számítógépes alapismeretek 2. Online alapismeretek 3. Szövegszerkesztés 4. Táblázatkezelés 5. Prezentáció 6. Adatbázis kezelés 7. Webszerkesztés vagy Képszerkesztés. Az első 4 modul kötelező mindenkinek, a többi 3 választható. A 7. modul az utóbbi időben mindig a Webszerkesztés volt, viszont ez az ECDL vizsgán elég nehéz, így inkább a Képszerkesztés ajánlott. Ezeken a modulokon kívül van még például: IT biztonság vagy IKT pedagógusoknak.

Hogyan zajlik egy felkészítés?
A felkészítés szakköri szinten folyik, minden héten szerdán 15 órai kezdettel. Jelenleg 2 csoport működik: egy haladó és egy kezdő. A haladó csoport tavaly kezdte, ők már a 6. modulnál járnak, míg a kezdők csak most ősszel. Így hetente váltják egymást a csoportok. A felkészítő órákon megpróbálok mindent átadni a diákoknak, hogy 100%-ot tudjanak nyújtani a vizsgákon.

Milyen nehéz letenni, milyenek a sikerességi arányok?
Úgy ahogy minden vizsga, ez se könnyű, viszont ha valaki  tisztességesen jár az órákra és felkészül, akkor le tudja tenni. A nagykőrösi ECDL vizsgaközpont a Toldi iskolában van. Itt szoros kapcsolatot ápolok az ottani lebonyolító, Arany Zsolt tanár úrral. Kifejezetten azt mondhatom, hogy nagyon sikeresek a vizsgázók. Például a mostani haladó csoportnál az 5 teljesített modulnál 91% volt az átlag, ami szuper eredmény. Természetesen vannak olyanok, akik 100%-ra  teljesítenek egy-egy vizsgát.
Hogy néz ki egy vizsga, mennyi költséggel jár mindez, milyen ponthatárok vannak?
Mindenki kap egy ECDL tagsági kártyát, ami 4 évig érvényes tehát 4 éven belül kell teljesíteni a 7 (vagy 4) modult. Ez a tagsági kártya 5500 Ft. A vizsga további díja a vizsgadíj, amely 1800 Ft alkalmanként. Az első 2 modulnál nem csak gyakorlati feladat van, hanem elméleti is. Itt általában egy vizsga 32 és 36 pontos szokott lenni. Kivéve a képszerkesztés, mivel az csak 20 pontos. Az ECDL vizsga 75%-tól sikeres.

Kiknek ajánlott? Népszerű-e a gimiben?
Igazából mindenkinek ajánlom. Természetesen főleg azoknak, akik érdeklődnek az informatika iránt vagy ebből is szeretnének érettségizni. Az ECDL modulok és feladatok az informatika érettségi 70-75% lefedik. Ezek nagyrészt olyan feladatok, amiket mindenki csinál a mindennapi életben. Nagyon népszerű nálunk az ECDL. A mostani haladó csoportba 14-en, míg a kezdő csoportba 6-an járnak. Nem csak népszerű, hanem sikeres is.

Ha teljesítjük az összes modult, milyen papírt kapunk? Ez mire hasznosítható?
Egy kemény fedeles bizonyítványt kapnak kézhez a diákok. Nemcsak gyakoroltak és fejlődtek, hanem tudásukat még az egyetemeken is hasznosíthatják. Egyes egyetemeken és főiskolákon, ha van ECDL bizonyítványod, akkor bizonyos informatika órákról illetve vizsgákról mentességet kapsz. Ilyen felsőoktatási intézmények például a Debreceni Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar vagy éppen a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar. 
További információk olvashatók a következő oldalon: http://njszt.hu/ecdl

Fontos lenne még kiemelni az ECDL és érettségi kapcsolatánál, hogy:
Az Oktatási Minisztérium és az NJSZT ECDL Irodája közötti megállapodás értelmében a 2004/2005-ös tanévtől kezdve az emelt vagy középszintű informatikai érettségi vizsgát jelesre teljesítők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetik az ECDL-bizonyítványt. Az ECDL-bizonyítvány igénylésére az érettségi bizonyítvány megszerzésétől számított két éven belül van lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése