2019. december 2., hétfő

A kínai közmondás és a tehetséggondozás

A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell.
(kínai közmondás)

Amikor az 1970-es években magam is ezeket a vörösmárvány lépcsőket koptattam diákként, nagyon sikeres fizika tagozatos képzés működött iskolánkban. A siker titka nem csak a kiváló fizika tanárok működésében rejlett. A tagozaton tanulók jó része állandóan magánál hordta a fizika feladatgyűjteményeket, és ha csak volt egy kis ideje, oldogatta a benne lévő példákat. Megbeszéltük a megoldásokat és segítettünk is egymásnak. Az iskola pedig a felvételi eredmények alapján az ország legjobbjai közé tartozott.

A recept máig sem változott, és ősidők óta ugyanaz. Öreg barátom, aki 1948-ben érettségizett iskolánkban és egy neves amerikai egyetemen dolgozott, mindig mondogatta nekem: Azok a szerencsés diákok, akik hamar el tudják dönteni, mit szeretnének az életben, és elkezdenek dolgozni érte.

Az elmondottakat az idei Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny első fordulójának eredményeivel szeretném illusztrálni. A verseny a legnehezebbek közé tartozik, az Informatikai Diákolimpia és más rangos versenyek válogatója is. Az informatika OKTV a folytatásának tekinthető, nagyon hasonló feladatokkal.

Az idén három diákunk indult:

Kecskeméti László (9.a) már gimnáziumi éveit megelőzően kezdett programozni. Önállóan folytat sokoldalú tanulmányokat. A két elmúlt tanévben döntős volt a versenyen. Idén a 120 pontos tovább küldési határt több mint 100 ponttal múlta felül.
Leskó Zsolt (12.b) érdeklődése gimnáziumi évei alatt fordult egyre jobban az informatika felé. Ebben a tanévben tapasztalom, hogy már képes önállóan végezni azt a következetes munkát, ami a sikeres emelt szintű érettségihez szükséges. Az OKTV 150 pontos tovább küldési határát 165 ponttal teljesítette.
Végh Benita (10.a) csak az idén kezdett programozni tanulni. Azonban a matematikával már a múlt év óta komolyabban foglalkozik és tanáraink is támogatják ebben. Rábeszéltük, hogy próbálkozzon meg érdekességképpen a Nemes Tihamér verseny első fordulójával, ahol papíron kell feladatokat megoldani. Meglepően jól szerepelt, 112 pontot ért el úgy, hogy ilyen feladatokat csak egyszer látott előtte héten. Ez pedig azt mutatja, hogy ha valaki egy tudományban fejleszti a gondolkodását, az más területeken is működik, és előnyt jelent.

Arra biztatok minden diákot, hogy minél korábban döntse el, hogy mivel szeretne foglalkozni. Ha ez sikerült, tanárai segítségével sajátítsa el az alapokat. Majd minél előbb kezdjen el önállóan tanulni, fejlődni. Mert a siker titka tényleg a fenn idézett közmondásban van.

Mari László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése